##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Małgorzata Krzywonos
Anna Marciszewska
Małgorzata Domiter
Daniel Borowiak

Abstrakt

Rozwój bioekonomii w Polsce jest uzależniony od ścisłej współpracy pomiędzy pracownikami uczelni, administra- cji publicznej i przedsiębiorcami. W artykule zdiagnozowano stan biogospodarki na świecie i w Polsce oraz wskazano kie- runki zmian i perspektywy rozwoju. W artykule zdefiniowano pojęcie bioekonomii i biogospodarki, zaprezentowano przebieg dotychczasowej współpracy między administracją, przedsiębior- stwami a jednostkami naukowymi. Wskazano, że możliwe jest upowszechnienie wyników badań naukowych i innowacji zwią- zanych z bioekonomią, poprawa zarządzania odnawialnymi za- sobami biologicznymi oraz stworzenie nowych, zróżnicowanych rynków żywności i bioproduktów. W tym celu należy stworzyć dogodniejsze warunki do wdrażania badań i innowacji, ukierun- kowania badań na praktyczne i opłacalne rozwiązania, wymiany wiedzy w tym zakresie między nauką i praktyką oraz uproszcze- nia procedur dla przedsiębiorstw aplikujących o projekty badaw- cze. Stwierdzono, że przedsiębiorcy będą musieli nabyć umiejęt- ność poszukiwania współpracowników z uczelni wyższych oraz administracji rządowej. Publiczno-prywatne partnerstwa na rzecz badań koncentrujących się na nowych technologiach i innowa- cyjnym podejściu projektowym wzmocnią badania prywatne, obejmujące kluczową rolę rolnictwa w bioekonomii. Wykazano, że niezbędne jest tworzenie interdyscyplinarnych zespołów do prowadzenia projektów badawczo-rozwojowych, których celem będzie wspólne przygotowanie wniosku aplikacyjnego na po- zyskanie środków finansowych, przeprowadzenie badań, opra- cowanie i wdrożenie efektów naukowych (studium przypadku Akademickiego Centrum Badań i Rozwoju BioR&D).

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Krzywonos, M. , Marciszewska, A., Domiter, M. i Borowiak, D. 2023. Bioekonomia – stan obecny, kierunki zmian i perspektywy rozwoju Wyzwanie dla uczelni, przedsiębiorców i administracji. Polish Journal of Agronomy. 27, 27 (luty 2023), 71–79. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.301.2016.27.09.
Dział
Artykuły