##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Anna Wirkijowska
Zbigniew Rzedzicki
Aldona Sobota
Emilia Sykut-Domańska

Abstrakt

W związku z pandemią dietozależnych chorób cywilizacyjnych oraz wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zasad prawidłowego żywienia obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością funkcjonalną, w tym wysokobłonnikową. Jęczmień, będący źródłem wielu składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych, jest wykorzystywany do produkcji żywności o cechach funkcjonalnych. Liczne prace badawcze na całym świecie potwierdzają jego znaczenie w technologii żywności i w żywieniu człowieka oraz w profilaktyce i leczeniu takich dietozależnych chorób cywilizacyjnych, jak otyłość, NIDDM (Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus – cukrzyca typu II niezależna od insuliny), hipercholesterolemia czy nowotwory jelita grubego. W pracy zwrócono uwagę na trudności związane z doborem i przetwórstwem surowca jęczmiennego. Zaprezentowano dane dotyczące wartości odżywczej jęczmienia oplewionego i nagiego oraz wybranych przetworów jęczmiennych i ich wpływu na organizm człowieka z literatury polskiej i światowej. Zwrócono także uwagę na wpływ technologii przetwórstwa na wartość żywieniową dostępnych produktów jęczmiennych.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Wirkijowska, A., Rzedzicki, Z., Sobota, A. i Sykut-Domańska, E. 2016. Jęczmień w żywieniu człowieka. Polish Journal of Agronomy. 25 (wrz. 2016), 41–50. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.281.2016.25.06.
Dział
Artykuły