##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Grzegorz Szumidło
Leszek Rachoń

Abstrakt

Badania prowadzono w latach 2010–2012 w Gospo- darstwie Doświadczalnym Felin. Pole doświadczalne zlokalizo- wane było na glebie zaliczanej do kompleksu pszennego dobre- go. Celem badań było określenie wpływu materiału siewnego w postaci ziarna oraz kłosków na plonowanie, komponenty plonu i wybrane parametry jakości ziarna jarej pszenicy orkisz odmian Blauer Samtiger i Spelz aus Tzari Brod. Przedsiewnie wniesiono w nawozach (kg∙ha-1): P – 30,5; K – 99,6 i N – 30. Pogłównie (w fazie strzelania w źdźbło i w fazie kłoszenia) zastosowano kolejne 2 dawki azotu po 20 kg N∙ha-1. Siew (500 szt. na 1 m2) wykonywano w stanowisku po rzepaku ozimym. W fazie krze- wienia wykonano oprysk herbicydami Attribut 70 WG i Sekator 125 OD. Zastosowanie materiału siewnego w postaci kłosków w porównaniu z wysiewem ziarna nie wpłynęło istotnie na plon, komponenty plonu i jakość ziarna jarej pszenicy orkisz. W wy- niku siewu kłosków zaobserwowano jedynie tendencje do więk- szego plonu (średnio o 2,9%), liczby kłosów (średnio o 3,9%) i zawartości skrobi w s.m. ziarna (średnio o 0,5% p.p.) oraz mniejszej liczby i masy ziarn z kłosa (średnio o 2,8% i 2,7%). Spośród analizowanych parametrów plonowania i jakości ziarna dużą stabilnością w trzyletnim cyklu badań charakteryzowały się zwłaszcza gęstość ziarna w stanie zsypnym oraz zawartość skrobi i białka w ziarnie, natomiast najbardziej zmienna była szklistość ziarna. Czynnik genetyczny istotnie różnicował masę 1000 ziarn i wskaźniki jakości ziarna jarej pszenicy orkisz.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Szumidło, G. i Rachoń, L. 2015. Plonowanie i jakość ziarna jarej pszenicy orkisz w zależności od zastosowanego materiału siewnego. Polish Journal of Agronomy. 20 (mar. 2015), 9–14. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.233.2015.20.02.
Dział
Artykuły