##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Bogusława Jaśkiewicz
Monika Jasińska

Abstrakt

Pszenżyto jest powszechnie znane jako cenne zbożepaszowe o wysokiej wartości żywieniowej. Może również zyskaćna znaczeniu jako wartościowe zboże konsumpcyjne, dostarczającecennych frakcji białka i składników mineralnych. Celembadań było określenie wpływu intensywności produkcji nazawartość makroelementów w ziarnie trzech odmian pszenżytaozimego w warunkach 75% udziału zbóż w strukturze zasiewóworaz monokultury zbożowej. Przeprowadzone badania dowodzą,że skład chemiczny ziarna jest cechą silnie uwarunkowaną genetycznie,ale zależy również od udziału zbóż w zmianowaniu,technologii produkcji oraz warunków pogodowych. Najwięcejazotu i sodu zawierało ziarno odmiany Alekto, wapnia Fredro,a fosforu na tym samym poziomie ? Alekto i Cerber. Przy 75%udziale zbóż w strukturze zasiewów stwierdzono wyższą zawartośćazotu, fosforu, potasu i wapnia, zaś w warunkach technologiiintensywnej ? azotu i wapnia. Najwyższą zawartość fosforui magnezu stwierdzono w 2013 roku, o największych opadachw okresie wegetacyjnym. W 2015 roku, z najmniejszą sumą opadów,odnotowano największą zawartość azotu i sodu. Wybór odpowiedniejodmiany, zastosowanie technologii intensywnej czyograniczenie udziału zbóż w zmianowaniu pozwalają na poprawęskładu chemicznego ziarna pszenżyta, a tym samym jego wartościpaszowej i konsumpcyjnej.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Jaśkiewicz, B. i Jasińska, M. 2019. Zawartość makroelementów w ziarnie pszenżyta ozimego w zależności od wybranych elementów agrotechniki. Polish Journal of Agronomy. 37, 37 (cze. 2019), 16–21. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.379.2019.37.03.
Dział
Artykuły